Postnormen

Belgische postnormen

De nieuwe Belgische postnormen geldig vanaf 1 januari 2008:

  • De minimumopening (inwerpgleuf) is 23cm breed en 3 cm hoog.  Bestaande brievenbussen blijven echter geldig indien         ge├»nstalleerd voor 1 januari 2008.
  • Uw brievenbus moet zich goed zichtbaar aan de rand van de straat bevinden.  Indien uw huisnummer niet of moeilijk leesbaar is vanop de plaats waar de brievenbus zich bevindt, moet er een huisnummer op of in de nabijheid van de brievenbus geplaatst worden.  Indien er meer dan 4 brievenbussen zijn voor 1 gebouw dient ook het busnummer vermeld te worden.
  • De onderste rand van de inwerpgleuf is niet lager dan 70cm, en de bovenste rand van de inwerpgleuf bevindt zich niet hoger dan 170 cm.  In specifieke gevallen (bv bestaande gebouwen, of groepen van minstens 4 brievenbussen) mag de inwerpopening zich tussen 40cm en 180 cm bevinden.
  • Elke brievenbus geplaatst na 1 januari 2008 moet in staat zijn een zending in C4 formaat (229mm bij 324mm) met een dikte van 24mm onbeschadigd en ongevouwen te ontvangen.

TIP:  Kies een brievenbus die voldoende groot, en indien de ruimte het toelaat, voldoende diep is om ook gemakkelijk grote zendingen te ontvangen.  Hoe makkelijker de inworp, hoe groter de kans dat uw zending volledig in de brievenbus gedeponeerd wordt, en dan ook afdoende beschermd is in geval van neerslag.

Nederlandse postnormen

  • De brievenbus moet zo dicht mogelijk bij de openbare weg geplaatst worden, en moet zonder belemmering bereikbaar zijn.
  • Op of in de onmiddellijke nabijheid van de brievenbus moet door een huisnummer duidelijk aangegeven zijn bij welke woning de brievenbus hoort.
  • De inwerpopening van de brievenbus is minimaal 265mm breed en 32mm hoog, en bevindt zich op een hoogte tussen 60 cm en 180cm.
informatie POSTUNO
Zoerselhoek 77
2980 Zoersel
Tel./Fax 03 385 19 58
info@postuno.be